Blog

Hva er dugnad?


Dugnad er vel et ord og en aktivitet som de aller fleste av oss har en formening om. Noen av oss hater det vel som pesten, og forbinder det med et nødvendig onde. Andre derimot, lever og ånder for dugnader og alt det sosiale som gjerne følger med rundt det. Men hva er egentlig en dugnad?

Tja, det er det vel få som egentlig kan svare helt nøyaktig på. Det påståes i hvert fall å være veldig norsk. Ja så norsk er det at det faktisk ble kåret til Norges nasjonalord i programserien Typisk norsk som NRK sendte for noen år siden.

Ordet dugnad er et gammelt norrønt ord, og opprinnelig betyr det vel hjelp, god gjerning, kraft. Og det høres vel ganske så dekkende ut. Vi tenker vel først og fremst på et ulønnet arbeid som flere går sammen om, og får utført for å hjelpe det være seg et enkeltmenneske eller en gruppe mennesker. For ikke å snakke om for å utføre en felles innsats for borettslaget.

I nyere tid er det vel ikke tvil om at betydningen av ordet har utvidet seg. Nye behov har kommet til. Penger til klasseturer til Polen og andre steder i inn og utland, russedugnader for å finansiere russebussen, turer med idrettslaget. Listen er lang.

Og metodene for å tjene penger til klasseturen har forandret seg i takt med prisene. Ulønnet arbeid, når det kommer til dugnadsarbeid, holdet vel ikke helt lenger. Så i hvert fall dugnader av type russedugnad, klubbdugnad osv. dreier seg nå mest om å få inn penger. Men så lenge det fortsatt er en frivillig felles innsats for felleskapet, så er det helt innenfor å fortsatt kalle det en dugnad.

Og selv om selve dugnaden kanskje ikke er den artigste aktiviteten man, i hvert fall som foreldre, kan drive med, så har denne aktiviteten mange gode egenskaper. Selv om ingen blir økonomisk rike av denne innsatsen så er det helt sikkert at man sparer mye på familiebudsjettet når den yngste poden skal av gårde på klassetur, eller den eldste bare trenger noen titusener til for finansiering av den russebussen alle de andre skal være med på. Her kan litt felles dugnadsånd bety mye for mange familiers budsjett. Og ikke minst åpner det for at alle barna kan få delta. Ingen bli holdt utenfor fordi familien ikke hadde råd.

Men hva er den beste formen for dugnad når det kommer til innsamling av penger? Ikke godt å si, men raking av boretslagsplener er det nok ikke. Vareopptelling for større bedrifter kan gi en bra slump penger i kassa, dersom dugnadsarbeid er noe man kunne tenke seg å bruke romjula og 1.nyttårsdag på.

Eller selge produkter. Og her er det mye å velge i, fra kakelotteri til loppemarked. Grei inntekt selv om det kan bli en del arbeid med kakebaking og innsamling/lagring av lopper.

Hvorfor ikke heller prøve dugnad med salg av toalettpapir? Egentlig ganske genialt. Et produkt alle har bruk for. Et produkt som kan brukes til så mye mer enn bare som dopapir. Fritt tilkjørt. Ingen økonomiske utlegg. Noe alle kan selge.

Kom i gang med dugnaden!

Se hvordan dere enkelt kan tjene fra 25 930 – 100 000,- på under 4 uker med DugnadFabrikken.no

 

Eksempel på dugnad:

Er dere en gruppe på 8 personer som selger 12 pakker med toalettpapir og 6 pakker med tørkepapir tjener dere totalt 25 930,-

Er dere en gruppe på 30 personer som selger 12 pakker med toalettpapir og 6 pakker med tørkepapir tjener dere totalt 97 200,-

Prøv gjerne vår fortjenestekalkulator for å regne ut hvor mye dere kan tjene.

 

Bestilling, frakt og betaling

Når dere har bestemt hvor mange pakker dere skal selge fyller dugnadsansvarlig enkelt ut et elektronisk bestillingsskjema. Bestill dugnad!

Dere får varene fraktfritt levert til ønsket adresse og 31 dager på å selge produktene før fakturaen må betales.

Varene som dere eventuelt ikke får solgt, kan dere enkelt returnere tilbake til oss.

Lykke til med dugnaden!